Nagellak

Nagellak is een lak die kan worden toegepast op menselijke vingernagels of teennagels met als doel deze te decoreren of te beschermen. De formulering van de verschillende nagel lak producten is herhaaldelijk herzien om de decoratieve effecten te verbeteren en barsten en schilfers van op de nagels te onderdrukken. Nagellak bestaat normaal gesproken uit een organisch polymeer met diverse additieven. Uit onderzoek blijkt dat na vele jaren van gebruik nagellak je nagels kan verzwakken. Er is ook een ander, meer geavanceerde type nagel lak die gelnagellak wordt genoemd. Dit is een heerlijke, dikke, en levendige nagellak. Er worden vele soorten chemicaliën toegepast, en deze moeten dan ook met voorzichtigheid worden gebruikt.
Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en het type nagels dat je hebt, is het raadzaam om onze site goed door te lezen zodat je precies weet waar je op moet letten. Hieronder zie je een overzicht van de verkrijgbare soorten nagellak en de populairste merken die er op de markt zijn.

Soorten nagellak

Nagellak Merken

  • Essie nagellak
  • Essence nagellak
  • Opi nagellak
  • Koh nagellak
  • Herome nagellak
  • Rimmel nagellak
  • Daktarin nagellak
  • Ciate nagellak
  • China Glaze nagellak

Types lak

Basislaag

Dit type lak is een heldere, melkachtig gekleurde, of ondoorzichtig roze nagellak formule die speciaal voor het aanbrengen van nagellak op de nagel wordt gebruikt. Het doel daarvan is het versterken van de nagels, vocht in de nagels in te brengen en het polijsten van de nagel. Sommige grondlagen worden op de markt gebracht als “ridge vullers” Deze creëren een glad oppervlak creëren en verminderen de verschijning lelijke richels die vaak als teken van vergrijzing op de nagels optreden.
Een basislaag kan er ook voor zorgen dat een de gele laag wordt afgedekt die optreedt door veelvuldig gebruik van gekleurde poetsmiddelen. Een andere toepassing van de basislaag is om de speciale oliën om de nagel en de nagelriemen te beschermen voordat de nagel gelakt wordt met een toplaag. Dit gebeurt met behulp van speciale oliën.

Toplaag

Dit type nagellak is een duidelijke gekleurde nagellak formule die na het aanbrengen van de basislaag op de nagel wordt gebruikt. Het vormt een geharde barrière voor de nagel en zal voorkomen dat de nagels gaan slijten. Veel toplagen worden op de markt worden gebracht als “sneldrogend.” Dit heeft als belangrijk voordeel dat je niet te lang hoeft te wachten totdat de nagels gedroogd zijn na het aanbrengen van de toplaag. Tevens geeft het een meer afgewerkte en vollere look aan je nagels.

Gellak

Gellak, ook wel bekend als gel polisch, is een langdurige nagellak bestaande uit een soort methacrylaatpolymeer. Het wordt aangebracht op de nagel zoals traditionele nagellak, maar droogt niet uit zichzelf. In plaats daarvan dient de gellak te worden uitgehard onder een UV-lamp of ultraviolette LED. Terwijl regelmatige nagellak formules meestal 2-7 dagen meegaan voordat de laag eraf begint te slijten, hoeft het aanbrengen van gellak maar om de twee weken te gebeuren. Hierdoor is gellak wel moeilijker te verwijderen dan normale nagellak. Indien je de gellak per sé wilt verwijderen kun je de nagels 8-15 minuten laten weken in aceton (nagellakremover), waarna je de laag er makkelijk met een handdoek vanaf kunt vegen.

Matte lak

Matte lak heeft de eigenschappen van een normale nagellak, maar zorgt voor een matte afwerking in plaats van een glans. Het kan worden gekocht als een gewone basislaag in reeksen van verschillende kleuren. Matte nagellak kan ook worden gebruikt als toplaag. Een matte toplaag is vooral handig voor het schilderen over een droge basiskleur, waardoor het een ander totaal ander uiterlijk geeft dan soortgelijke lakken. Matte lak is zeer populair door de jaren heen zeer populair geworden, mede omdat het goed kan worden gebruikt in tal van nail art toepassingen, waar ontwerpen kunnen worden gemaakt op de nagel met het contrast van zowel glanzende als matte oppervlakken.

Geschiedenis

Nagellak is ontstaan in China, en het gebruik ervan gaat terug tot 3000 voor Christus. Rond 600 voor Christus, tijdens de Zhou dynastie, lakte leden van het koninklijk huis hun nagels bij voorkeur met de kleuren goud en zilver. Echter, na verloop van tijd vervangende de kleuren rood en zwart uiteindelijk uiteindelijk de metaalkleuren. Tijdens de Ming- dynastie,werd nagellak vaak gemaakt van een mengsel dat bijenwas, eiwitten, gelatine, plantaardige kleurstoffen en Arabische gom bevatte.

In Egypte, droeg de lagere klasse lichte kleuren, terwijl de toplaag hun nagels roodbruin schilderde, met het duurdere henna.

Vanaf het begin van de negende eeuw werden nagels gekleurd met geurende rode oliën en gepolijst of afgeslepen. In de negentiende en vroege twintigste eeuw gaven mensen de voorkeur aan een gepolijste in plaats van een geschilderde blik door het mengen van getinte poeders en crèmes op hun nagels. Deze werden dan opgepolijst zodat ze volledig glanzend werden.

Gebruik in de mode

Traditioneel werd nagellak voornamelijk verkocht in heldere kleuren zoals, rood, roze, paars en zwart. Tegenwoordig
nagellak worden gekocht in een grote verscheidenheid van kleuren en tinten. Behalve de traditionele effen kleuren is het nu mogelijk om een breed scala aan diverse ontwerpen te make. Denk bijvoorbeeld aan glitters, vlokken, spikkels, neon, glow in the dark en zelf iriserende. Steentjes of andere decoratieve kunst worden ook vaak toegepast in combinatie met nagellak. Dit staat ook wel bekend als nail art en is sterk in opkomst de laatste jaren. Onder andere op onze website kun je precies lezen hoe je ook zelf thuis je nagels prachtig kunt lakken.

French manicure

Franse manicures zijn ontworpen om op natuurlijke, gezonde nagels te lijken, en worden gekenmerkt door natuurlijke roze nagels met witte tips. French manicure was een van de eerste populaire en bekende kleurschema’s van nagellak. De term French manicure is ontstaan in de achttiende eeuw in Parijs en was het meest populair in de jaren 1920 en 1930. De roze nagellak met de witte tip is elegant en met name oudere vrouwen kiezen deze stijl. Jongeren gaan echter nog veelal voor de mooie ontwerpen met felle, glanzende kleuren.