Manicure

Een manicure is een cosmetische schoonheidsbehandeling voor de vingernagels en handen die wordt uitgevoerd thuis met behulp van een manicure set of in een nagelsalon. Een manicure beslaat het vijlen val de nagel, het vormgeven van de vrije nagelrand, het terugduwen van de nagelriemen en het knippen van al het niet-levend weefsel (beperkt tot nagelriem en losse velletjes) van de nagelplaat. Ook vallen massage van de hand en de toepassing van nagellak onder dit begriip. Indien deze behandeling wordt toegepast op de teennagels en voeten, wordt deze behandeling aangeduid als een pedicure.

Sommige manicures kunnen bestaan ​​uit het lakken of schilderen van nagellak en/of vormen op de nagels of het aanbrengen van nagelstickers of imitatiejuwelen. Andere nagelbehandelingen omvatten de toepassing van kunstnagels, gel nagels, of acrylnagels, waarvan sommige worden aangeduid als french manicure.

In veel gebieden, waaronder Nederland, moet een manicure een licentie hebben en de wettelijke regelgeving volgend.
Aangezien de huid en de nagel wordt gemanipuleerd en wordt soms getrimd, is er een zeker risico van verspreiding van infecties wanneer instrumenten worden gebruikt bij heel veel mensen. Vandaar ook dat er zo hygiënisch mogelijk moet worden gehandeld bij het toepassen van de manicure.

Als onderdeel van de manicure, wordt bij de behandeling van de hand meestal gebruikt gemaakt van een verzachtend middel en en hand lotion. Het woord “manicure” komt van het Latijnse “manus”, wat betekent en en “cura”, wat staat voor zorg.

Hoe gaat een manicure te werk?

Het proces voor een manicure begint met ervoor te zorgen dat de werkruimte en gereedschappen worden ontsmet en in volgorde naast elkaar liggen. Dit omvat het schoonmaken werkoppervlak, en het klaarleggen van alle instrumenten op de geschikte plaats.

Normaal begint een manicure met het grondig wassen van de handen. Oude nagellak of kunstnagels worden verwijderd. De handen worden vervolgens gereinigd met warm water en zeep en gehydrateerd met een vochtinbrengende lotion of olie.

Tijdens de volgende fase van een manicure, worden de nagels bijgeknipt en gevijld tot de gewenste lengte en vorm. Een metalen nagelvijl kan worden gebruikt voor snelle verwijdering van overtollig nagel materiaal, maar een vijl van glas heeft altijd de voorkeur. Ook kan een vijl met schuurmiddel worden gebruikt. In tegenstelling tot de metalen varianten zijn deze veiliger in gebruik en zullen het nagelbed minder snel doen scheuren.

Een correcte vijltechniek begint bij het vijlen van de buitenrand van de nagel, waarna langzaam richting het centrum wordt gewerkt. Dit wordt herhaald vanaf de andere kant van de nagel naar het centrum. De vijl mag niet heen en weer in een zaagachtige beweging worden gebruikt omdat dit voor ernstige schade kan zorgen.

De nagelriemen worden vervolgens teruggeduwd terug met een zogenaamde nagelriem stok. Een bokkenpootje is een houten stok met een plat uiteinde, dat soms in katoen is gewikkeld. Deze accessoires moeten met een grote zorgvuldigheid worden gebruikt omdat ze de nagel matrix kunnen beschadigen. Orangewood is het voorkeursmateriaal vanwege zijn zachtheid.

In deze fase van de manicure worden de nagels gepolijst met een polijstmiddel van hardschuim, papier of plastic. Een zachtere schuimlaag wordt toegevoegd aan elke kant, waarna de nagels gelakt kunnen worden met diverse soorten nagellak. Idealiter wordt eerst een basislaag gebruikt, daarna een lak met kleur en tot slot een goede toplaag. Een manicure wordt meestal afgewerkt met een handmassage met behulp van handlotion of olie.