Gelnagels

Gelnagels, oorspronkelijk ook wel bekend als nagelextensions, zijn gemaakt met een speciale gel die zal verharden onder ultraviolet licht (UV) of lichtemitterende diode (LED). Echter, recent gebruik van de uitdrukking omvat vele nagel diensten die gebruik maken van gels, waaronder de zeer populaire gel polish manicure en gellak.

Voor het zetten van gelnagels wordte gebruik gemaakt van twee typen gel, harde en zachte gel.

Harde gel heeft zijn naam gekregen omdat het na het uitharden hard genoeg is om te gebruiken als een nagelextensions. Nagelextensions zijn kunstnagels gemaakt met een nagelproduct voorbij de rand van de natuurlijke nagel.

Zachte gel verwijst naar gelnagel producten die te zacht zijn om een kunstnagel te creëren. Dit omvat gel poetsmiddelen en dikkere gels bedoeld voor het bedekken van de nagels. Gel poetsmiddelen worden gebruikt voor de steeds populairder wordende gelnagel manicures. Deze manicures, die worden uitgevoerd door ervaren en getrainde professionals, zijn zacht voor de natuurlijke nagel en blijft minstens enkele weken intact met een hoge glans en geen scheurtjes, ribbels of afbladdering.

Het product dat wordt gebruikt voor kunstnagels of gelmnagels te maken is een specifiek soort gel, dat niet verward moet worden met de producten die worden gebruikt voor acrylnagels. Deze worden namelijk gemaakt met behulp van een vloeibar monomeer en een polymeer poeder. Alle producten voor gelnagels worden uitgevoerd met behulp van enige vorm van gel, die meestal beschikbaar zijn in flessen of speciale flacons. De gelnagellak wordt geleverd in een verscheidenheid van kleuren en kwaliteiten.Een uniek kenmerk is dat alle soorten gellak moeten worden verhardt onder een UV-of LED-licht.

UV verharding verwijst naar het chemische proces dat optreedt wanneer fotoinitiatoren in de gel worden blootgesteld aan UV of blauw licht. Door de kettingreactie ontstaat warmte waardoor de oligomeren lange ketens tijdens het polymerisatieproces vormen. Deze lange, gebonden ketens maken de gel hard en de foto-initiatoren in de gellak zorgen ervoor dat het uithardingsproces een stuk sneller gaat dan mij traditionele nagellaken. Na gebruik blijft er gewoonlijk een kleverige laag achter die kan worden verwijderd door de nagel schoon te maken met een doekje met alcohol. Wel dient in acht te worden genomen dat de gel eerst goed is uitgehard, anders zal ook de gel oplossen en zullen de gelnagels er onprofessioneel uitzien.

Gelnagels vs andere kunstnagels

Acrylnagels
Acrylnagels zijn een veel voorkomende vorm van kunstnagels en kunnen ook worden aangeduid als “vloeibare en poedervorm nagels”. Ze bestaan al tientallen jaren, waar gelnagels een vrij recente toevoeging zijn aan de nagelindustrie. De meest populaire acrylnagels komen in de kleuren roze en wit. Dit verwijst naar het roze en witte acryl poeder en worden vaak gebruikt voor het nog altijd populaire French Manicure. Net als bij gelnagels, kunnen acrylnagelextensions worden gemaakt met behulp van een speciale lak.

Glasvezel en zijde wraps

Glasvezel en zijde wraps zijn nagelproducten die alleen de nagel bedekken. Dit betekent dat een product wordt aangebracht als bedekking op de bestaande, natuurlijke nagel. Deze producten zijn niet sterk genoeg om te worden ingezet als nagelextensies zodat ze slechts over bestaande nagels kunnen worden aangebracht. Bij toepassing van deze producten zal de manicure gesneden stukjes glasvezel of zijde aan de nagel vasthechten met een speciale hars.Glasvezel en zijde wrapsworden ook vaak gebruikt in om gebroken nagels op te vullen of om de natuurlijke nagel te versterken.

Voor- en nadelen van Gelnagels

Voordelen

 • Gelnagels zijn ideaal voor personen die allergisch zijn voor acrylnagels of de hars die wordt gebruikt bij andere nagelproducten. Veel gelnagel klanten melden dat gelnagels natuurlijker aanvoelen en de nagels minder gevoelig maakt dan bij acrylnagels. Zachte gel nagels (gel polish) zijn gemakkelijk te verwijderen met aceton door ze ongeveer 8-15 minuten te weken in aceton. Tevens brengen ze weinig tot geen schade aan de natuurlijke nagel aan.
 • Een gel polish manicure gaat tot drie weken mee zonder dat de nagels scheuren of de lak loskomt.
 • Laat een glanzende afwerking na
 • Gelnagels produceren geen geur
 • De uithardingstijd is zeer snel bij gebruik van een UV-licht of LED-licht
 • Gelnagels drogen onmiddellijk na beëindiging van het aanbrengen. De gebruiker hoeft zich dus geen zorgen te maken over vlekken of het verpesten van de manicure.
 • Houdt lang glans en zal niet vervagen zoals bij gewone nagellak

Nadelen

 • Ze zijn minder duurzaam dan acryl. Gelnagels zijn dus niet ideaal voor personen die veel met hun handen werken.
 • Harde gelnagels worden meestal alleen verwijderd door ze af te vijlen en kunnen niet worden losgeweekt met aceton. Echter, sommige nieuwere gelproducten zijn sterk genoeg om extensions te maken en beweren tevens dat ze wel kunnen worden losgeweekt. De eerste reviews van klanten zijn positief.
 • Je hebt een UV-licht of LED-licht nodig voor het uitharden.
 • De methode is vaak erg ingewikkeld voor beginners en het aanbrengen bij een nagelsalon kan aardig in de papieren lopen.
 • De nagels kunnen het risico op infecties verhogen als ze niet als ze niet worden aangebracht door een professional.
 • Ze zijn duurder dan de traditionele manicures.

Zelf gelnagels toepassen

Het zetten van je eigen gelnagels is thuis zeker mogelijk. Wel moet je goed opletten wat je moet doen, omdat er helaas een hoop mis kan gaan. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf je gelnagels kunt zetten.

De eerste tien stappen bij het bereiden van toepassing gels nagels zijn de belangrijkste omdat deze stappen succes of falen bepalen:

1. Reinig je handen en besproei deze met een antibacteriële spray.

2. Duw de nagelriemen terug.

3. Vijl de glans van de nagel op met een nagelvijl.

4. Breng de nagelti aan. Zorg ervoor dat je de juiste maat voor elke nagel hebt geselecteerd. Leg ze op een rijtje van
groot naar klein. Knip de nageltip in de gewenste lengte.

5. Leg de nageltip over de naadlijn van de nagel en vijl het geheel nogmaals goed op.

6. Poets voorzicht de glans van de nageltip op (dit niet doen als je gebruik maakt van airbrush of nageltips met een
ontwerp, maar alleen bij natuurlijke gekleurde tips).

7. Verwijder alle stof van je nagels met een borstel.

8. Besproei de nagel weer met een antibacteriële spray.

9. Breng een laag primer aan op het centrum van iedere elke nagel. Wees voorzichtig en vermijdt de nagelriemen. Een kleine
laag is meer dan voldoende. Laat het geheel nu goed rogen. De primer zorgt ervoor dat de gellak goed zal hechten.

Je bent nu klaar om de gellak toe te passn:
1. Breng een dun laagje gellak op iedere nagel aan. Wederom heb je aan een kleine hoeveelheid gellak op de borstel
voldoende.

2. Draai de borstel 20 seconden ondersteboven, dit zorgt dat de gel naar het centrum stroomt.

3. Breng de gellak nu zorgvuldig aan op de nagels. Zorg ervoor dat je geen gel op de nagelriemen aanbrengt. Gellak op de nagelriemen zorgt er namelijk voor de ze omhoog trekken en dit zit niet uit. Om overtollig gel te verwijderen rond de nagelriemen gebruik je een zogenaamde nagelriem stok.

4. Afhankelijk van de sterkte van de lamp laat je je nagels enkele minuten harden zodat de gel volledig droog is.

Vanaf nu kun je geniet van je zelfgezette gelnagels. Veel plezier!