French Manicure

French manicure is een eenvoudige, doch elegante stijl van manicure waarbij witte nageltips worden geaccentueerd door een natuurlijk ogende basis. Gepopulariseerd door high fashion en populaire beroemdheden in de vorige eeuw, blijft het ook van vandaag de dag nog aan belangrijke rol spelen bij modetrends.

Hoewel niemand precies weet wanneer of waar de french manicure voor het eerst werd geïntroduceerd, kan er geen twijfel over bestaan dat het vanaf de 19e eeuw in met name Franse nagelsalons enorm populair werd. Hier komt ook de naam vandaan. De stijl trok later de aandacht van de Amerikaanse mode-ontwerpers wat leidde tot het veelvuldig gebruik bij de populaire actrices van de jaren 1920. Omdat het zo populair was bij beroemdheden werd het in de Verenigde Staten door vrijwel alle vrouwen gebruikt. De trend zette zich voort tot ver in de jaren 1930, waar french manicure behoorde tot de standaard behandeling bij de lokale nagelsalons. Als gevolg van de economische depressie werden nail art fans steeds vindingrijker en werd deze vorm van manicure steeds meer thuis toegepast.

Hoewel het creëren van deze nagels een relatief eenvoudig proces is, blijft french manicure één van de duurdere opties bij de salon. Meestal wordt een sjabloon gebruikt om een duidelijke afbakening tussen het natuurlijke gedeelte van de nagel en het gedeelte dat wordt gelakt met een witte nagellak te maken. In sommige gevallen wordt de lijn gecreëerd uit de vrije hand, waarna later nagellakremover wordt gebruikt om eventuele onvolkomenheden op te lossen. Vandaag de dag is er een speciale manicure set verkrijgbaar die vrouwen in staat om stelt de techniek aan te passen aan hun eigen behoeften. Onder andere handige stencils zijn opgenomen in de sets, samen met een breed scala aan kleuren en andere hulpmiddelen om een eigen french manicure te zetten. Hieronder leggen we uit hoe je dit zelf ook thuis kunt doen.

Zelf een french manicure uitvoeren

Sommige stylisten zullen je vertellen dat het elegant is; anderen zullen zeggen dat het vooral iets is voor oudere dames. Iedereen is het er echter over eens dat het resultaat diep triest is als het niet goed wordt uitgevoerd.
Een french manicure valt dus in de categorie “doe het goed of doe het niet”. Dikke, pasteuze nageltips met smoezelige randen zijn nou niet direct een goed voorbeeld van mooie nagels. Gelukkig is het met een goed stappenplan niet zo lastig om uit te voeren en kan er vrij weinig mis gaan. Ook duurt het slechts enkele minuten dus waar wacht je nog op?

Je nodig hebt:

  • Katoenen doekjes
  • Nagellak verwijderaar
  • Hand moisturizer (optioneel)
  • Nagelvijl
  • Buffer (optioneel)
  • Bokkenpootje
  • Duidelijke, basislaag nagellak
  • Nagellak in een neutrale kleur
  • Ondoorzichtige, witte lak
  • Duidelijke, toplaag lak

Stap 1: Weg met het oude

Begin met een schone lei. Met behulp van de katoenen doekjes en nagellakremover, verwijder je alle sporen van de vorige nagellak.

Stap 2: Prepareer je handen

Met behulp van goede hand moisturizer (iets met vitamine E werkt goed), wrijf je je handen en onderarmen goed in. Geef jezelf een heerlijke massage als je toch bezig bent.

Stap 3: Prepareer je nagels

Veeg alle overtollige vochtinbrengende crème weg, en duw de nagelriemen voorzichtig terug met een cuticula stok, totdat ze de nagel slechts licht omlijsten. Neem je de nagelvijl en vijl deze in de vorm van de tips (rond, vierkant, of ergens daar tussenin). Werk dit af door met een gladde doek de nagels goed schoon te vegen. Breng vervolgens de basislaag aan en wacht tot deze helemaal opgedroogd is.

Stap 4: Lak je nagels

De volgorde waarin je de kleur en het witte gedeelte lakt, hangt af van de look waarvoor je kiest. Voor een schril witte
punt, pas je eerst de neutrale kleur toe. Werk altijd vanaf het centrum naar de zijkant van de nagel toe. Breng ook nooit meer dan een enkele laag aan. Eventuele oneffenheden zullen verdwijnen tijdens het drogen.
Nu ga je de witte nageltip lakken. Je kunt dit doen met behulp van kleine borstels opgenomen in een manicure set, de vrije hand (één vloeiende lijn de breedte), of met een speciaal hiervoor geschikte nagelpen. Lak alleen het gedeelte van de nagel waaronder zich geen huid bevindt. Je bent nu klaar met de belangrijkste stap en kunt naar het einde toewerken.

Stap 5: Top het goed af

Een mooie toplaag zal de french manicure een afgewerkte look bezorgen. Doe echter nooit iets doen met je handen tot de lak helemaal droog is. Anders maak je er een puinhoop van en kun je helemaal opnieuw beginnen.

Deze zelftoegepaste french manicure zal waarschijnlijk een hoop geld besparen. Je kunt een kit kopen voor minder dan €10, en je kan in staat zijn om je eigen set voor nog minder samen te stellen (voorkom echter dat je voor alleen goedkope producten kiest, want deze zijn vaak van slechte kwaliteit). Geniet nu van je mooie french manicure nagels!